Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány

 

 

Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány: a szociális gondoskodás – az Országgyűlés döntése értelmében az Erzsébet-utalvány már nemcsak béren kívüli, hanem szociális juttatásként is adható. 2012. augusztus 1-jétől a települési önkormányzatok rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő összegben folyósított rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában fizetnek ki. A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, 5800 forint értékben természetbeni támogatást nyújt fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában.

 

 

A Gyermekvédelmi Erzsébet-utalványok különféle címletekben kerülnek legyártásra a támogatás jogszabályokban meghatározott értékének, illetve az önkormányzat igényének megfelelően.

  • Alapszolgáltatás: 1000-20000 Ft értékű borítékok, 500 és 1000 forintos címletekből.
  • Bővített szolgáltatás: 1000-18000 Ft értékű borítékok, 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletekből.

Az Országgyűlés 2012 nyarán a természetbeni szociális juttatások közé emelte az Erzsébetutalványt, így az utalványok már nemcsak béren kívüli juttatásként, hanem szociális támogatásként is funkcionálnak. A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, egy, a központi költségvetés elfogadásával egyidejűleg meghatározott értékben, évente kétszer, természetbeni támogatást nyújt fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában.

  • A csere és a visszaváltás a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalványok esetén költségmentes.
  • Az önkormányzat dönthet bizonyos további ellátások Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában történő folyósítása mellett is. 
  • A Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány felhasználható az utalvány elfogadására szerződött szolgáltatóknál fogyasztásra kész étel, ruházat és tanszer vásárlására, kizárólag Magyarország területén.

 

Jogszabályi háttér

Kapcsolódó dokumentumok

Elfogadóhely kereső

Tudta-e?


Az Erzsébet-utalvány Plusz elektronikus kártyán egyszerre kezelhető az Étkezési, az Ajándék, az Iskolai, a Kultúra, a Sport valamint a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány is. A kártya zsebei megfelelnek a papíralapon kibocsátott Erzsébet-utalványok típusainak, így az egyes zsebek felhasználhatósági köre azonos a papír alapú utalványokéval.

Az Erzsébet-utalványcsalád tagjait mintegy
2.000.000
ember használja rendszeresen.

 

Az utalványokat 48.000 munkáltató adja munkavállalóinak,

 

akik országosan mintegy 60.000 elfogadóhelyen válthatják be azokat.