Általános információk

Szociális gondoskodás Erzsébet-utalvánnyal

Az Országgyűlés 2012 nyarán az Erzsébet-utalványt a természetbeni szociális juttatások közé emelte, így az utalványok már nem csupán béren kívüli juttatásként, hanem szociális támogatásként is adhatók.


Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény Erzsébet-utalványban

A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény értelmében a települési önkormányzat jegyzője fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható 6000 Ft, illetve 6500 Ft értékű Erzsébet-utalvány formájában nyújt természetbeni támogatást annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek a jogszabály értelmében a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll. 
E juttatás Gyermekvédelmi Erzsébet-utalványban történő biztosításával kapcsolatos részletszabályok a 149/1997. (IX.10.) sz. Kormányrendeletben, a folyósítással kapcsolatos dokumentumok pedig az Szociális célú/Letölthető dokumentumok/Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény menüpontra kattintva találhatók.

 

Települési támogatások és egyéb szociális célú juttatások Erzsébet-utalványban

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény Erzsébet-utalványban történő biztosításán túl, a vonatkozó jogszabályi előírások lehetőséget adnak az Önkormányzatok számára egyéb természetben adható támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósítására is az önkormányzat rendeletében meghatározott rendelkezéseknek megfelelően települési támogatások, illetve egyéb saját hatáskörben adott kiegészítő juttatások (többek között krízishelyzetben, iskolakezdéskor, óvodáztatási támogatásként, ünnepekkor, gyermekek születésekor stb.) formájában.

Az Erzsébet-utalvány megfelelő segítség lehet a szociális támogatásra szoruló személyek számára adható valamennyi célhoz kötött rendszeres vagy eseti juttatásnál, ahol a támogatás a mindennapokhoz nyújtott segítség biztosítására irányul.

Míg a szociális célú Étkezési Erzsébet-utalvány fogyasztásra kész ételre és melegkonyhás vendéglátóhelyi étkezési szolgáltatásra váltható, addig a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalványfogyasztásra kész étel, tanszer és ruházat vásárlására használható fel az utalványok elfogadására szerződött szolgáltatóknál.

E támogatások Erzsébet-utalványban történő folyósítása érdekében az utalványok megrendelésére az Erzsébet-utalvány honlapjának főoldalán, az Online Megrendelés menüpontra kattintva, vagy a https://megrendeles.erzsebetutalvany.hu címen van lehetőség, a szociális célú Erzsébet-utalvány Általános Szerződési Feltételei szerint. A megrendeléshez kapcsolódó, illetve ahhoz segítséget adó dokumentumokat megtalálható a Szociális célú/Letölthető dokumentumok/Települési támogatások és egyéb szociális célú juttatások menüpont alatt.

Köszönjük, hogy a természetben nyújtható szociális támogatásokat Erzsébet-utalványban adja, támogatva ezzel az Erzsébet-programot!

 

Kapcsolódó dokumentumok

Elfogadóhely kereső

Tudta-e?


Az Erzsébet-utalvány Plusz elektronikus kártyán egyszerre kezelhető az Étkezési, az Ajándék, az Iskolai, a Kultúra, a Sport valamint a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány is. A kártya zsebei megfelelnek a papíralapon kibocsátott Erzsébet-utalványok típusainak, így az egyes zsebek felhasználhatósági köre azonos a papír alapú utalványokéval.

Az Erzsébet-utalványcsalád tagjait mintegy
2.000.000
ember használja rendszeresen.

 

Az utalványokat 48.000 munkáltató adja munkavállalóinak,

 

akik országosan mintegy 60.000 elfogadóhelyen válthatják be azokat.